Ini resepi Jua:
- Bawang kuning (jangan bawang besar..tak sedap), kobis bunga, capsicum, ubi kentang, lobak merah bubuhlah banyak mana anda nak. Potonglah dengan gaya apa sekalipun.
- Masukkan semua di atas dalam satu bekas pembakar.
- Untuk setengah ayam, masukkan 3 sudu virgin olive oil. Nak lebih pun takpe, tapi jangan sampai terlalu oily dan jangan sampai terasa sangat olive oil dalam masakan.
- Masukkan Mixed Herbs agak-agak melumuri semua bahan-bahan diatas. Ini lebih sikit pun takpe. Nanti kita akan tambah di hujung rasa.
- Sedikit garam, lada hitam yang halus dan lada hitam kasar. Semua ni pun sesedap rasa anda nak banyak mana.
- Perahkan lemon. Hari tu saya guna 3 biji lemon. Kalau nak selamat, perahlah sikit-sikit dulu.
- Kacau semua bahan sampai sebati.
- Ini adalah part paling penting. Takde main geli-geli atau nanti ayam diet anda tak sedap. Celup je ah jari telunjuk dalam kuah campuran ayam tadi. Agak-agak, tak rasa garam tambah garam. Tak rasa lada hitam, tambah lada hitam. Tak rasa masam lemon sesedap mulut anda, tambah lagi lemon. Tambah sampai anda jumpa rasa yang anda ngam.
- Pastikan ayam ada bau mixed herbs, kalau takde..tambah lagi mixed herbs.
- Perap untuk 1-2 jam dalam peti ais atau suhu bilik.
- Bakar dengan dalam oven dengan api sederhana lebih kurang 40-50 minit. Pastikan lobak, kentang, kobis bunga masak atau ikut gaya yang anda nak.
- Siap
Saya tak ada bawang besar kuning tu - saya ganti dengan leek
Saya tak letak mixed herbs kering tu - saya guna fresh Rosemary leaves
Saya tak ada olive oil - saya guna canola oil sahaja
Saya tiada oven - saya masak selama 20 minit guna Chefel sahaja. (Dengan ini saya nobatkan Chefel itu sebagai magic wand saya) :P
Saya tak ada guts untuk celup jari telunjuk untuk merasa - BELASAH aje letak garam, pepper, lemon semua.
Hasilnya????? MEMANG MARVELOUS! Dah la senang nak buat - campak je semua ingredients. Haaaaaaah....
Gambar?? Nanti lah. Malas nak edit.