Monday, August 16, 2010

Menu Hari Ini

Seperti biasa, saya akan jengah blog Mat Gebu untuk mencari resepi-resepi mudah.

Resepi pilihan saya kali ini ialah...

ASAM TUMIS IKAN KERISI

BAHAN-BAHANNYA :-)
4 ekor ikan kerisi (atau apa2 ikan kegemaran)
1/2 biji nenas madu, dihiris sederhana tebal
2 helai daun kunyit, disiat
3 keping asam gelugor
800 ml air (atau secukupnya)
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN KISAR HALUS :-)
4 biji cili merah
2 biji buah keras (optional)
1/2 inci kunyit hidup
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 camca besar ikan bilis, cuci dan toskan
1/4 inci belacan

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Ikan disiang, cuci bersih dan perap dengan sedikit garam dan jus limau nipis selama 10 minit. Cuci kembali dan toskan. Ketepikan.
  2. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bahan2 kisar halus hingga wangi, gunakan api sederhana. Masukkan nenas dan asam gelugor, gaul rata dan masak sekejap. Tuang air, kacau dan biar mendidih.
  3. Masukan ikan, daun kunyit, garam secukup rasa dan secubit gula. Kacau perlahan dan masak hingga ikan masak. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat...


Saya tiada nanas, maka saya gantikan dengan belimbing buluh (asyik-asyik belimbing buluh <-- geng Twitter taulah kenapa :P)


Hasil tuaian-tak-seberapa dari Mini Farmville. Kunyit panjang tu Sophia kata caterpillar. :P


Hasil masakan-ikang-tak-seberapa. Mungkin sebab terlebih daun kunyit (mentang-mentang ada pokok kunyit...) :P


Ada sesiapa yang tak kenal snake beans? Inilah rupa snake beans yang telah dikerat 18 dan di goreng. :)