Tuesday, September 8, 2009

Hidup Ini Mesti Ada 'Budget'

Tapi sampai sekarang saya tidak faham akan frasa 'budget cun'. Cun pun mestilah ada budget - tengok kesesuaian tempatlah. Hehehe :P

Kalau kita nak pergi buat baju kat designer, designer mesti akan tanya kita berapa budget kita. Bukan apa, designer tu tanya berapa budget tu untuk senangkan dia nak buat design jugak. Nanti dia dah design itu ini begitu begini, dan lepas bagitau kos, kita pulak cakap "Amboi, mahalnya!"

Saya pernah terjumpa orang yang melenting di hadapan consultant apabila ditanyakan mengenai budget. Bagi saya, kita perlu sedia tahu berapa kita nak allocate untuk sehelai baju. Tak perlu rasa terhina (tak tahu apa perkataan yang sesuai di sini) jika kita ditanya soalan mengenai budget.

Designer pun bukannya NAK SANGAT tau kadar kemampuan kita - kalau dia nak tahu pun, itu masalah mental dia lah, kan? Dan kalau designer tu memilih bulu sekalipun (nak entertain orang yang ada bulu emas je), itu pun masalah dia juga. Kita sebagai pelanggan mempunyai hak mutlak untuk memilih designer lain (cuma banyak kerja sikit la, pasal nak mencari).

Kesimpulan di sini ialah, hidup mesti ada budget. Dan saya nak cakap, budget untuk melaram pada hari raya nanti sudah kehabisan. Yang tinggal cuma cukup-cukup untuk traveling cost dan duit raya. Kuih raya kalau boleh, nak minta ihsan bonda (terbalik kot la pulak). Ngeeee :P