Salam Ramadhan. Ecewah.. (Dah berkurun tak update blog, tiba-tiba keluar entry Cookies pulak, ya? Cas feeling raya gitu :p)
Kita kembali semula kepada tajuk entry iaitu Raisin Cookies. Ini adalah projek masa lapang semalam.
Resepi saya ambil dari website Joyofbaking.com
2 cups (260 grams) all purposeflour
2 teaspoons baking powder
1/4 teaspoon salt
1/2 teaspoon ground cinnamon
1 cup (210 grams) light brownsugar
12tablespoons(170 grams) unsaltedbutter, softened
1 large egg
1/4 cup (60 ml) milk
1 teaspoon purevanillaextract
1 cup (125 grams) dark raisins
Jangan letak doh besar-besar (sebesar 1 sudu besar) kat tray, nanti…. saya tak tanggung :p dia jadi macam roti/kek. Letak dalam 1 sudu teh je lepas tu leperkan (basahkan sikit jari sebelum tu kalau tak melekat-lekat pulak).
Sangat mudah (menurut penulis resepi tersebut). Tapi agak kepelikan bila resepi cookies ni menggunakan Baking Powder instead of Baking Soda. Apa-apa pun, saya layankan aje.
Sekian. Selamat berbuka (nanti).
p/s: Sewaktu entry ini ditulis, 1 tray cookies telah kehangusan. Pfft!